Huize Señorita

In huize Señorita wonen vier RSG’ers. Vanaf 2010 is dit huis al woongebied voor RSG’ers, maar door de jaren heen zijn de bewoners veranderd. Het huis ligt naast de vereniging wat natuurlijk erg handig is. De bewoners komen dan ook vaak langs om een drankje te doen. “Individueel zijn we ongeveer 3 keer per week op het RSG, maar een avond waarop niemand van ons op het RSG is, is heel zeldzaam” vertellen ze.

De bewoners leggen uit waarom het fijn is om met mede-RSG’ers te wonen. Ze vertellen dat het hierdoor makkelijk te begrijpen is wat er in iemands leven speelt. “Je weet waar iedereen mee bezig is en wat voor commissies ze binnen de vereniging doen. Verder heb je altijd wel iets om over te praten, omdat je een beetje in dezelfde bubbel leeft. Niemand hoeft zich buitengesloten te voelen, daardoor is het altijd gezellig!”

Elke woensdagavond gaan de bewoners naar het RSG. Een traditie is dan ook ondertussen om elke donderdagochtend samen uit te brakken in de woonkamer. “Dan bespreken we onder het genot van een brak ontbijtje wat er de avond van tevoren is gebeurd” lachen de bewoners.

Een andere traditie is het eens in de zoveel tijd openen van de “finebox”.Elke keer als een bewoner iets grappigs of geks doet, wordt dit op een briefje geschreven en in de finebox gedaan. Als ze de finebox maanden later openmaken, lezen ze alle briefjes op. “Bij elke fine die van jou is, moet je drinken! Zo komen alle leuke dingen die je in de afgelopen tijd hebt gedaan weer naar boven.”

Image

Huis School Musical

Huis School Musical is een van de vele RSG huizen. Dit huis is sinds 2 jaar bewoond door drie dames; Maura, Daantje en Roos. Ze zitten bij hetzelfde damesdispuut en zijn zo ook naast een RSG-huis een dispuutshuis.

Het huis is een groot en mooi appartement vlak bij de uni, maar het bestaat uit meerdere studentenmankementen en -attributen. Zo zijn er meerdere lijstjes van de muur gevallen en nooit meer opgehangen, het huis zit vol met opblaasdieren die afkomstig zijn van RSG-feesten en in de zomer staat er nog steeds een kerstboom.

De dames zeggen dat het is belangrijk om met je huisgenoten een goede band op te bouwen en bepaalde tradities op te bouwen. “Het helpt natuurlijk dat we bij hetzelfde dispuut zitten, maar het organiseren van huisweekendjes en spelletjesavonden zorgt ervoor dat we hecht blijven”, vertellen de dames. “Verder zegt de naam het eigenlijk al, maar we hebben een voorliefde voor de film High School Musical. Deze kijken we vaak samen en de liedjes worden luid meegezongen bij het koken en de afwas”.

Alle drie zijn het zeer actieve leden en bezoeken ze het RSG minstens twee keer per week. “Het is ontzettend fijn om met mede RSG’ers te wonen” vertellen ze. “Je kan samen naar borrels fietsen, we begrijpen elkaar altijd wel als we een keertje ontiegelijk laat thuiskomen en je hebt ongeveer wel dezelfde vriendenkring, dus het is ook nog eens heel gezellig als een van ons vrienden op bezoek heeft!”

Image

De Kilimanjaro

Image
De Kilimanjaro is bewoond door drie heren en is sinds 2019 een dispuutshuis. Het huis staat op de Nieuwe Binnenweg, een straat waar het leven nooit stil staat. “We wonen boven een Afrikaans café en dit zorgt voor genoeg bijzondere momenten na onze nachtelijke avonturen” vertellen ze.

Het huis kent vele tradities. Het dispuut van de heren staat bekend om de iets meer corporale tradities en deze zijn terug te zien in het huis. Als er een nieuwe huisgenoot komt wonen, moet hij een huisjongste (HJ) traject afleggen om zichzelf hierna officieel bewoner te mogen noemen. Hier hoort onder andere het leren van het huislied, maar ook het organiseren van een datediner bij. Daarnaast gaan we bewoners met de nieuwe HJ naar Utrecht om de Dom te beklimmen. “Als je de Dom kan beklimmen, kan je ook de Kilimanjaro beklimmen” vertellen de heren.

De huisgenoten hebben elke dinsdag een huisavond. Ze gaan dan met z’n drieën naar de kroeg of een huisgenoot organiseert iets waar de andere huisgenoten aan deelnemen. Wanneer een huisgenoot met een commissie een avond organiseert op het RSG, komen de andere huisgenoten natuurlijk langs om te zien wat er is neergezet.

De heren vertellen dat het wonen met mensen van verschillende jaarlagen extra leuk is. “Zo leer je de vereniging en je dispuut veel beter kennen” zeggen ze. “Het is vooral heel leuk om met je huisgenoten dingen te ondernemen en op avontuur te gaan. Als we dan 's avonds thuis komen, drinken we vaak nog gezellig een biertje samen!”

Beek

Huize Beek is een mannenhuis met vijf bewoners. “Het leuke aan Beek is dat we elkaar niet alleen van het RSG kennen, maar ook van ons dispuut”, vertellen de mannen. Al zeven jaar wonen er mensen van hetzelfde mannendispuut in deze unit en voor iedere man die vertrekt komt er een nieuwe man uit het dispuut voor in de plaats. “Het zorgt ervoor dat het een heel hecht huis is en dat je altijd iemand hebt om mee te praten of te borrelen”,zeggen ze.

De mannen bezoeken vaak de soos. Zo borrelen ze standaard elke woensdag met hun dispuut. “Er zijn twee zekerheden in het leven. Je gaat dood en er is elke woensdagavond om 8 uur een borrel!”, zeggen ze vrolijk. Op andere dagen borrelen ze ook graag op het RSG en daarnaast zit een aantal van de bewoners ook bij commissies binnen RSG, waardoor ze regelmatig naar RSG gaan om te vergaderen. Elk jaar organiseert Huize Beek twee grote feesten. Bij deze feesten worden zowel RSG’ers als vrienden van RSG’ers uitgenodigd. Het eerste feest is het zogenaamde “Wasmuntjesfeest”. Een traditie die is begonnen in 2011. De unit van het huis verkoopt de wasmuntjes in het gebouw en krijgt daarvoor een vergoeding. De opbrengst wordt uitgegeven aan het feest. “Normaliter komen hier elk jaar zo’n tachtig man naartoe, maar de afgelopen keer was het dus net wat groter uitgepakt” vertellen de mannen lachend. “Dit jaar waren er 120 man komen opdagen. Net iets meer dan we hadden verwacht. We hadden niet verwacht dat dit goed zou gaan, maar het heeft goed uitgepakt! Het feest was een succes en het huis is nog heel.” Het tweede feest is het oud en nieuw feest op Huize Beek. Hier worden de flessen prosecco grootschalig ingekocht en wordt de jaarwisseling grootst gevierd. De avond is natuurlijk niet compleet zonder nog een bezoekje te brengen aan het RSG, om daar het feest voort te zetten.

Het leven in een verenigingswoning ervaren de mannen met groot plezier. “Wonen zonder mede RSG'ers kan natuurlijk ook heel leuk en gezellig zijn, maar je mist toch die klik die er direct is met anderen van de vereniging. Het zorgt voor een extraatje bij je studentenleven. Een echt aanrader dus!”

Image

Het Rotterdams Studenten Gezelschap

Kijk ook eens op onze algemene website: www.hetrsg.nl